Loading...

CLICHE’S ZIJN DE SLEUTEL TOT GESPREK

20 May 2021 cultuur, filosofie, onderwijs

Het was een boude uitspraak van onze prof toen we Vergelijkende Cultuurwetenschap studeerden. Want we waren woke avant la lettre. “Cliche’s, laat staan vooroordelen, mag je toch NOOIT gebruiken!” Aldus de snel geïrriteerde en vooral pretentieuze studenten die we waren.

lees meer

ZEEZICHT IN GAZA

13 May 2021 cultuur, mores, politiek, vrijheid

Ik zit aan zee, een paar dagen bekomen want het lijf is diepmoe van heel wat zorgen. Terwijl de kinderen uitwaaien en zich druk maken over welke kwistaks ze moeten kiezen, niet eens wetende dat een go-car bij de natives zo heet, tuur ik tweehoog uit over de wolken en de golven.

lees meer

EEN TEAM BOUWEN

07 May 2021 onderwijs, vrijheid

Vandaag was misschien wel de dag dat ik het grootste inzicht kreeg in het belang en de werking van onderwijs. In mijn hoofd staat onderwijs vooral los van schoolbanken. Begrijp me niet verkeerd, kennis is key. Maar wat ben je met kennis als je ze niet kan delen.

lees meer

VOORUIT MET DE HATE

13 April 2021 cultuur, mores, politiek, taal

Zelfhaat dus. Anders doe je dat niet, je eigen naam inruilen voor gedrochten als Pallas of Volxus. Welke Paljas dan ook met je naam gaat lopen, welk Volkshuis je dan ook was. Als kunst eerder verdeelt dan veredelt, dan ben je je hart verloren.

lees meer

ONDERWIJS 2021 a space odyssey

11 April 2021 architectuur, onderwijs, vrijheid

Ik ben geboren in een architectuurnest. Plannen waren altijd deel van mijn leven, letterlijk en figuurlijk, niets van waarde was eeuwig en dat hielp om flexibel te worden, om verder te kijken dan de consensus en valse autoriteit in vraag te stellen.

lees meer

BUITENGEWOON ONDERWIJS

05 March 2021 onderwijs, vrijheid

Vandaag geef ik exact 2 maanden les aan een klas in BSO. Ik heb hen wellicht al een paar dingen bijgebracht - over oceanen en slaapritme, over leren luisteren naar mekaar, over wij mensen, dat we allemaal worstelen - maar dat is peanuts in vergelijking met wat zij mij leerden.

lees meer

VOOR LOES

03 March 2021 liefde, rituelen

Omdat liefde het enige woord is dat doorleeft. Omdat de honderden kaarsen op de speelplaats zonet meer zijn dan een symbool. Ze zijn de gedachten, de angsten en de liefde samen van alle ouders die één werden.

lees meer

INZOOMEN & ZOMERJURK

24 February 2021 fotografie, lichamelijkheid, vrijheid

Vege. Een woord dat op sterven na dood is en nét dat betekent. Het vege lijf gedrenkt in vaagheid. Ik fotografeer nu al meer dan een jaar lichamen. Mannen en vrouwen, jong en zogenaamd oud. De verhalen tussen de lijnen vallen samen met de plooien van de huid. Trots wisselt stil met worsteling.

lees meer

ZONDAGS EXISTENTIALISME

14 February 2021 architectuur, centen, filosofie, vrijheid

Zondag is zo’n dag. Zaterdag ook. Een dag waarop het besef van verwondering altijd groter is. Omdat er tijd is. Omdat tijd oneindig en bepalend is, omdat tijd hopelijk ook cirkelvormig is.

lees meer

DAG CORONAPSYCHOLOOG

02 February 2021 architectuur, centen, mores

Ja, dat bent u. Merci trouwens. Vandaag gaat het over geld. Harde cash. En mijn levenslessen daarover. Ik geef er u twee, mijn mening zal wel grotesk duidelijk zijn.

lees meer

GOEDENAVOND MENEER MAES

27 January 2021 centen, mores

“Goedenavond meneer Maes,

lees meer

ZO METEEN

13 January 2021 liefde, reizen, vrijheid

Ga ik. Ga ik de auto instappen, volgeladen met plannen en rugzakken. Met onvervulde dromen en liters wijn. Met hout om vuurtje te stoken en een jaar aan opgespaarde verhalen. Ik ga heel secuur stapelen want ik wil plaats vrijhouden. Voor lucht om diep te ademen, voor liefde en vrienden.

lees meer

HET ONZIJDIGE LIJF

10 January 2021 fotografie, lichamelijkheid, mores, vrijheid

Onzedig. Blijkbaar ook. Want psychologe Kaat Bollen retourneerde haar titel omdat ‘The Commission’ die hem mag opspelden bemand wordt door vrouwen en mannen die niet in het reine zijn met hun lijfelijkheid.

lees meer

AUTORIT(EIT)

10 December 2020 mores, onderwijs, vrijheid

Als volstrekte newbie in het onderwijs ben ik de laatste tijd veel aan het nadenken over autoriteit. Als volstrekte anti-autoritair ben ik de laatste tijd veel aan het nadenken over autoriteit. Wie waren de leerkrachten waar ik veel van heb geleerd?

lees meer

KOOPZONDAG JOSDAG

01 November 2020 centen, mores, politiek

“Het was dit, of chaos!”, aldus de burgervader van de stad met ‘t. Als een volleerde Madame de Pompadour pompte hij zich vol moed en brieste heden avond zijn après moi le déluge.

lees meer

MR. MAES

27 October 2020 mores, onderwijs

Al een aantal jaar speelde ik met het idee om les te gaan geven, als gezonde en sociale afwisseling van mijn ik-en-mezelf alleen achter een bureau zoals de afgelopen 20 jaar. Nederlands, Engels, Geschiedenis. Dat leek me ontzettend tof.

lees meer

DIY

22 October 2020 mores, onderwijs, rituelen, vrijheid

Er woont al sinds mensenheugenis een klein geniepig optimistje in mij, zo eentje met lange baard, puntmuts en volharding. Dat ventje heeft veerkracht, niets Vlaams is hem vreemd.

lees meer

ZUUR

13 October 2020 centen, mores, politiek

Ik haat zuurpruimen, Grote Smurf. Maar woensdag is het de Scheldeprijs in ‘mijn’ dorp. Normaal een hoogdag voor schraal bier in dito bekertjes en in honderdvoud de vraag ‘Wie heeft er gewonnen?’ want zo live naast de meet is dat echt nooit duidelijk.

lees meer

ALLEMAAL DE BOOM IN

15 September 2020 architectuur, mores

Mijn gemeente deelde vandaag een foto van mijn groene gevel samen met nog andere dorpsgenoten die groene gevelvingers hebben. Een oproep om iedereen aan te sporen meer groen te planten, in de voortuinen, aan de gevels. Mooi mooi dacht ik.

lees meer

ARM VLAANDEREN BOVEN

13 August 2020 cultuur, mores, politiek, vrijheid

Waar getaande heethoofden een excuus zijn om een strand te sluiten terwijl geen haan kraait naar de dood van een gekleurde en gefolterde student.Waar Zwarte Piet roet in het eten gooit van gefrustreerde zomergasten maar iedereen plooit naar de camerawetten van angsthazen.

lees meer